Glas-Glas zonnepanelen

Een glas-glas zonnepaneel, ook wel dubbelglas zonnepaneel genoemd, is een type zonnepaneel dat is ontworpen met een speciale constructie waarbij zonnecellen worden ingekapseld tussen twee lagen glas in plaats van de traditionele achterkant van kunststof. Dit resulteert in een zonnepaneel dat aan beide zijden is bedekt met glas in plaats van één enkele glaslaag aan de voorzijde en een kunststof achterkant.

De constructie van een glas-glas zonnepaneel bestaat uit de volgende lagen:

 1. Voorste glaslaag: Dit is het glas aan de voorzijde van het paneel dat rechtstreeks wordt blootgesteld aan zonlicht. Het beschermt de zonnecellen tegen weersinvloeden, UV-straling en mechanische belastingen.
 2. Zonnecellen: Deze liggen tussen de twee glaslagen en zijn verantwoordelijk voor het omzetten van zonlicht in elektriciteit. De zonnecellen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals monokristallijn, polykristallijn of dunne film.
 3. Tussenlaag: Dit is meestal een laag die de zonnecellen en de achterste glaslaag beschermt en isoleert. Deze tussenlaag kan verschillende materialen bevatten om de duurzaamheid en prestaties van het paneel te verbeteren.
 4. Achterste glaslaag: Dit is het tweede glaspaneel aan de achterzijde van het zonnepaneel. Het biedt extra bescherming voor de zonnecellen en elektrische componenten en zorgt voor een stevige constructie.


Glas-glas zonnepanelen hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele zonnepanelen met een enkele glaslaag aan de voorzijde. Deze voordelen maken ze aantrekkelijk voor toepassingen waar robuustheid en langdurige prestaties van groot belang zijn, zoals commerciële installaties, veeleisende weersomstandigheden en architecturale integratie. Hier zijn enkele van de voordelen van glas-glas zonnepanelen toegelicht:

 1. Verbeterde duurzaamheid: Glas-glas zonnepanelen zijn over het algemeen duurzamer en bestand tegen mechanische belastingen en extreme weersomstandigheden, zoals hagel, wind en sneeuw. De dubbele glaslaag aan beide zijden vermindert de kans op breuken en beschadigingen.
 2. Langere levensduur: Doordat de achterste glaslaag extra bescherming biedt tegen vocht en corrosie, kunnen glas-glas zonnepanelen een langere levensduur hebben dan traditionele zonnepanelen. Dit kan resulteren in een verlengde garantieperiode.
 3. Betere betrouwbaarheid: De extra glaslaag aan de achterkant van de panelen beschermt de gevoelige elektrische componenten en de zonnecellen tegen externe invloeden, waardoor de betrouwbaarheid en prestaties op de lange termijn worden verbeterd.
 4. Minder degradatie: Dubbelglas zonnepanelen kunnen over het algemeen een lagere degradatiesnelheid hebben dan traditionele panelen. Dit betekent dat ze gedurende een langere periode hun oorspronkelijke energieproductie kunnen behouden.
 5. Esthetisch aantrekkelijk: Glas-glas zonnepanelen hebben meestal een strakker en moderner uiterlijk, wat gunstig kan zijn voor architecturale integratie, vooral in residentiële en commerciële gebouwen waar het uiterlijk belangrijk is.
 6. Betere warmtedissipatie: De dubbele glasstructuur helpt bij het verspreiden van warmte die wordt gegenereerd tijdens het werken van de panelen. Dit kan resulteren in iets lagere werktemperaturen en betere prestaties onder warme omstandigheden.
 7. Milieuvriendelijk: Glas-glas zonnepanelen kunnen vaak worden gerecycled aan het einde van hun levensduur, wat bijdraagt ​​aan een duurzamer gebruik van materialen en vermindering van afval.


Het is belangrijk op te merken dat hoewel glas-glas zonnepanelen deze voordelen hebben, er ook enkele nadelen zijn, zoals het hogere gewicht en de hogere kosten in vergelijking met traditionele zonnepanelen. Het kiezen van het juiste type zonnepaneel hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke toepassing, het budget en de gewenste prestaties op lange termijn.