Micro-omvormers

Een micro-omvormer is een apparaat dat wordt gebruikt in zonnestroomsystemen om de gelijkstroom (DC) die wordt geproduceerd door individuele zonnepanelen om te zetten in wisselstroom (AC), die kan worden gebruikt door huizen en bedrijven. In tegenstelling tot string-omvormers, die meerdere panelen op een enkele omvormer aansluiten, wordt bij een micro-omvormersysteem elk zonnepaneel afzonderlijk aangesloten op zijn eigen micro-omvormer. Hierdoor kan elk paneel onafhankelijk van de andere panelen werken en kunnen eventuele problemen met één paneel de prestaties van de rest van het systeem niet beïnvloeden. Micro-omvormers kunnen ook helpen om de totale systeemefficiëntie te verbeteren en de levensduur van de panelen te verlengen.

Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van micro-omvormers in zonnestroomsystemen:

  1. Verbeterde prestaties: Omdat elk zonnepaneel afzonderlijk is aangesloten op zijn eigen micro-omvormer, kan elk paneel onafhankelijk van de andere panelen werken en worden eventuele problemen met één paneel beperkt tot alleen dat paneel.
  2. Hoge betrouwbaarheid: Micro-omvormers bieden een hoge betrouwbaarheid en duurzaamheid, en ze hebben over het algemeen minder kans op storingen en een langere levensduur dan string-omvormers.
  3. Flexibiliteit in installatie: Het gebruik van micro-omvormers biedt meer flexibiliteit bij het ontwerpen en installeren van een zonnestroomsysteem, omdat er geen beperkingen zijn met betrekking tot de grootte of oriëntatie van de zonnepanelen.
  4. Veiligheid: Micro-omvormers verminderen het risico op brand of elektrocutie, omdat ze de gelijkstroom van elk paneel omzetten in wisselstroom op het niveau van elk paneel, in plaats van één grote centrale omvormer te gebruiken.
  5. Monitoring: Micro-omvormers bieden de mogelijkheid om de prestaties van elk zonnepaneel in real-time te monitoren, zodat eventuele problemen onmiddellijk kunnen worden opgemerkt en verholpen, wat kan helpen om de totale efficiëntie van het systeem te verbeteren.
De verschillen met Optimizers

Een optimizer is een apparaat dat tussen het zonnepaneel en de centrale omvormer wordt geïnstalleerd en dat de gelijkstroomstroom van elk paneel optimaliseert voordat deze naar de centrale omvormer gaat. In tegenstelling tot een micro-omvormer werken optimizers op paneelniveau, maar ze converteren de stroom niet direct in wisselstroom waardoor er vermogensverlies kan ontstaan.

Micro-omvormers en optimizers zijn beide apparaten die worden gebruikt in zonnestroomsystemen om de efficiëntie en prestaties te verbeteren, maar er zijn enkele belangrijke verschillen:

  1. Functie: Micro-omvormers zetten de gelijkstroom (DC) die wordt geproduceerd door individuele zonnepanelen om in wisselstroom (AC), terwijl optimizers de DC-stroom van elk paneel optimaliseren voordat deze wordt omgezet door een centrale omvormer.
  2. Installatie: Bij een micro-omvormersysteem wordt elke micro-omvormer direct aan elk zonnepaneel bevestigd, terwijl optimizers meestal in serie met de zonnepanelen worden aangesloten op een string-omvormer.
  3. Monitoring: Micro-omvormers bieden real-time monitoring van de prestaties van elk paneel, terwijl optimizers alleen de prestaties van de hele string of groep panelen kunnen volgen.
  4. Betrouwbaarheid: Micro-omvormers bieden een hogere betrouwbaarheid dan optimizers, omdat er minder componenten in het systeem zijn en elk paneel zijn eigen omvormer heeft.